Followers

Tuesday, December 23, 2014

HMD PROGRESS : Day 84


Helloo dear...
Lama tak bersiaran...
Internet dah pasang kt rumah,tp bz ulit anak..sisa2 cuti yg tggl lagi bpe hari ni...
Anyway,walau harith adalah seorang budak yg bambam,tp dia rajin...on his aged 84days dia dah boleh meniarap...
Nia dulu lambat jgk la,xde la secepat harith ni...
Punyalah harith usaha nak meniarap,mama dgn bangga tolong...tolong tgk and rakam video... Hahahahha....

Ok,malas nk tulis panjang.....
Jamu sikit pic Harith Mishka Darius kita....


Buat kenangan mishka meniarap.....

Friday, November 14, 2014

30.09.2014 - MY CZER STORY

hellooooo...
memang sebenarnya nak sangat cerita pasal pengalaman bersalin kali ke 2 ni...
tapi i still tak kuat lagi nak cerita...
nampak parut kat perut ni pun boleh buat ayu nangissss tetiba...
sambil lap parut sambil nangis.....

bukan tak redha...
benda dah berlalu pun....
dah jadi pun...
Mishka pun dah nak 2 bulan....
tapi......
entah.....
perasaan tu tak boleh nak describe.....
maybe bila dah ready nak cerita,kot2 ada yg nak tau ker....
one fine day akan tulis jugak,buat kenangan...biar Mishka baca....
betapa mama bersusah payah nak keluarkan Mishka....

lucky me Mishka such a good boy to take care....
during confinement tak menyusahkan mama pun....
dengan kita yang pantang sendirian berhad jer....
dengan emosi yang upside down pasang surutnye....
Mishka xmeragam pun...
he know mama not in a good condition kot.....

ok lah...
will write lagi sooonnnnn....
last bt not least,
latest pic of us.....






yang cuma menggembirakan hati ialah berat dah turun....
hahahahaha...
dari 97kg to 75kg now...
5kg more to go.....
hehehehe

Friday, October 17, 2014

New # tag In Family :: Harith Mishka Darius

Salam semua....
Untuk yang follow fb n ig mesti dah tau...
Kita dah bersalin on 30.9.2014 yg lepas...
Bersalin kt Ppum n with czer....
Cite pengalaman bersalin tu i update later....

So,presenting my lil hero....

Formal name : Harith
Jersey name : Mishka
Called name : Darius
Fullname : Harith Mishka Darius


Thursday, September 11, 2014

HANANIA DANISHA :: MISI PISAH BILIK

Alhamdullillah......
semuanya seperti yang dirancang....terima kasih Allah kerana permudahkan semuanya...
Yesss,sekarang kak long Nia no longer sleep between mama n papa...
(hehehehe....so we have extra space for ourself...2 tahun ooooo nia tidoo tengah..muahahaha)
sejak dari awal pregnant lagi memang plan nak separate nia tido sendiri bila dia dah 2 tahun...
nampak macam awal sangat kan,tapi nia tido ganas...kesian mama..dah la kene tendang dgn adik baby dlm perut...atas katil pula kene tendang dengan nia..hehehe

so,last 2 weeks paksa gak husband hunting for Hanania bedroom set...tak de lah set sgt dlm bilik nia...
i order single bedroom set tp katil jer dapat kat nia...wardrobe letak dalam bilik baju..dressing table n side table letak dalam masterbedroom...still xhabis kemas lagi,so xde la pic keseluruhannya lagi...

yang mama xcited nye,settle kan bilik Nia and adik baby dulu....



so,dah nak due ni,i bukak playpen for adik baby nanti...waktu ni katil xsampai lagi...si kak long yang sibuk nak boom..nak boom dalam tu..nk minum susu pun nak baring dalam playpen..mama takut jer playpen tu runtuh ker...Nia dah la 15 kg sudah...hehehe...tu lah,dulu kecik2 xmau tido dalam tu..nak gak ngempeng je sebelah mama...hahahahaha

so,last Saturday...kedai perabot htr barang...memang Nia xcited ooo dapat katil baru...xpayah suruh, dia yang ajak baboom atas katil sendiri...hehehe...tp mlm tu xtido lagi dlm bilik dia sbb xde cadar lagi tilamnye...so alasan untuk kuar berjalan pada hari ahad....bedsheet hunting...and pillow toooo....

haaaa....princess ballerina bedsheet tu nia pilih sendiri..nasib xmahal..nia dah zikir kitty kitty kitty waktu kat parkson tu tp kitorg laki bini tunjuk yang lain..ohooii,xde sale bedsheet hello kitty tu ratus2 oooo...duit dah habis bayar perabot...muahahahaha.....
dasar anak perempuan sangat kan,balik rumah terus suruh mama pasang...terus landing atas tilam empuk barunye tu...tengok lah pic kat bawah,baju jalan pun xsempat nak tukar lagi...tengah2 pasang tu nia standby je tepi katil...oh yee,katil tu jenis PVC ala2 divan and have 2 drawer bawah katil tu belah depan..kepala katil tu blh pilih mcm2 kaler ade tp untuk nia kan,i choose pink la...memula nak gak amik hijau tapi cam unisex sgt...adik baby nanti tunggu besar beli bunk bed la untuk dia...hehehe....


so bila dah ade katil sendiri dalam bilik sendiri...
haruslah nia kene belajar untuk tido sendiri dalam bilik sendiri di malam hari.....
Ahad malam tu kitorg laki bini xde la paksa nia tido dlm bilik..
tapi Nia yang insist nak boom nak boom dalam atas katil dia..
masuk bilik mama n papa pun tak ok...so,sbb nia anak papa..papa la temankan memula nia nak tido tu...
oh yeee,nia stillkene temankan dia before dia tido...so for this past 4 nights,kitorg gegilir temankan dia memula tido...dia masih xpandai lagi masuk bilik tido sendiri...at least kene ade jugak yg temankan dia dulu..
bila dia dah tido...its ok nk tinggalkan dia sorang....

surprisingly,1st night was a success...
i was tought mayb nia akan nangis ke kalau terjaga sbb sesorang dalam bilik....
but,nia lena jer tidooo...dalam pukul 4 pagi tu dia terjaga and she just call mama...mama....
berdiri depan pintu bilik kitorg..cari tab...cari pinpin(upinipin) dia...
so i just buatkan dia susu and papa temankan dia tido balik....
easy peesy....and yesss....
Hanania Danisha jugak dah WEAN OFF sejak dari bulan bape yer...
ntah mama pun tak ingat....
tapi sebelum birthday Nia 26.6 hari tu lagi...nia dah wean off and syukur sangat no hussle to wean off.. its just happen naturally,dia sendiri tak mau dah hisap nenen mama.xde la drama nak letak ape2 kat nenen kita..walau pun my mil bising nia nenen lagi dah nak 2 thn dulu,tp i just ignored jer..i know she will wean off one day..when the day is come,offer pun dia xmau dah..dia just kadang2 time nyusu je nak menggentel..hehehe...

anak dara dah...tido sendiri....

bila dah pisah tido ni,terasa sangat cepatnye masa berlalu....betapa sekejapnye dah 2 tahun....lepas ni misi untuk teruskan potty training plak...wish me luck!



Tuesday, September 9, 2014

Friday, July 25, 2014

RAMADHAN/SYAWAL 1435H - SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 2014


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
buat semua pembaca blog tenggelam timbul ni.....
lama sangat dah rasanya menyepi.....

Di kesempatan ini Ayu nak mohon maaf jika ada tersalah kata,
tersalah bahasa,tersakit hati,terkutuk atau apa2 saja TER....
10 jari Ayu mohon maaf...kalau ada entry kot2 la yg terkesan atau mengguris hati....

tahun ni xde cerita Ramadhan...
sebab xde yang istimewa pun...
Ramadhan kali ni extranya ayu mengandung jer...dan syukur...
dapat juga berpuasa...dan tiada gambar hidangan berbuka sebab....
memang dapur tak berasap pun bulan Ramadhan ni...
beli kat bazaar or buka kat surau jer...
Ramadhan kali ni jugak sekali jer berbuka di luar...ohh ye, hari ni pun 
nak buka kat luar,kt Sime Darby Convention Centre....

ok lah...
kejap lagi husband dah nak datang amik....
semoga kita akan berjumpa lagi di Ramadhan yang akan datang......

akhir kata....


Thursday, July 17, 2014

CORNFLAKES MADU HHHFamily

tetibe nak raya kali ni terajin plak nak buat biskut raya....yang simple je pun...hormon ibu mengandung, husband ikutkan je la..balik terawih semalam mula lah operasi cornflakes madu ku....hehehehe....

Bahan - bahan :

Cornflakes - 1 paket
Butter - 1 buku
Madu - 4 sudu
Gula - 4 sudu
**rainbow rice untuk topping

Cara-cara :

Cairkan butter,madu and gula..dah sebati tutup api,gaulkan dengan cornflakes,isi dalam cup pastu bakar dalam 3-4 minit....siap...
Kan i told u,kita buat yang senang jer....

dalam sejam lebih dah settle semua.......

kak long pun sibuk nak tolong...dia tolong makan jer......


ni hasilnye... dari xde kuih raya kat rumah,adalah 2-3 jenis gak tuk raya nanti

ADIK BABY





adik baby yang chubby comel.....mama,papa and kak long Nia xsabar nak huggy.........

**buat 3d scan ni dengan Jezzlyn kat KLinik Fauziah 05.07.2014 hari tu.....alololo....adik baby tidooooo je sepanjang scan tu sebab malam sebelum tu dia dah dera mama sampai mama tak boleh nak tido...asyik menendang and pusing-pusing dalam perut......

Friday, June 27, 2014

HANANIA DANISHA 2 YEARS

26.06.2014
Sekejap je rupanya dah 2 tahun...
2 tahun....dah besar dah Nia
Cepatnya masa berlalu
U r growing up tooo fast sayang
Mama xde ape nak bagi selain dari hUg n kisses and countless love especially for u....
U are forever our lil baby at mama n papa heart...

HAPPY 2nd BIRTHDAY MY LOVE
MY BABY
HANANIA DANISHA MUHAMMAD HIDAYAT







Thursday, June 19, 2014

LESS THEN 100 DAYS

oooommmmmggggggg
less then 100 days left
before adik baby due date.....

seriously
i just cant wait to go into labor room
tak sabar nak beranak...
nak peluk adik baby..

may everything go smooth...
and to Allah i praise...


Friday, June 13, 2014

25 WEEKS

dah lama sangat rasanya tal update pape at blog...
walau sebenarnya banyak aktiviti dan perkara yang nak dikongsikan...
pasal Hanania
pasal pengalaman preggy adik baby
pasal keluarga
pasal macam-macam la....

tapi
tangan ni berat je nak menaip
otak ni macam ketandusan idea
bukak je blog
nak taip blank.....
nak taip blank....

tapi tak pe lah..bila dah sampai balik semangat
dan tak blank dah...
akan ade lah entry tertunda dari awal thn hari tu...
kita buat half year review...hehehe

jamulah..
sekeping pic anak dara Hanania yang dah semakin gojess sekarang


budak nak 2 thn dah 26hb nanti....hadiah pun mama tak beli lagi...

** oh yer,adik baby sekarang dah masuk weeks 25...ada lagi 15 weeks insyaallah to due date on 26.09.2014....beza betul pengalaman mengandung kali ni compare dengan preggykan Hanania dulu.... nama adik baby dah ade..gender je xkompom lagi..huhuhu

Wednesday, May 21, 2014

JOM SHOPPING MAKE UP

hwaaaa....rase mcm nak terjah KLCC jer ...muahahahaha



Sunday, May 4, 2014

ITS 28!

hari ni
04.05.2014
Syukur.......
sudah 28 tahun hidup dan bernafas dibumi pinjaman Allah
merasa untuk menjadi
seorang anak
seorang adik
seorang isteri
seorang ibu
seorang sahabat
kepada insan2 keliling

apa lagi yang boleh diminta
Semoga dipanjangkan umur




Friday, May 2, 2014

PERASAAN ITU.....

tetiba
hati tak tenang
dengan diri sendiri

perasaan itu
its like killing me softly inside
kalaulah...
kalau boleh diundur masa
mungkin ada beberapa perkara
yang boleh diubah

perasaan itu
bersalah
tak bersalah
dilema

how i wish mama n papa can
calm me
hug me
cuddle me
thats feeling
really killing me softly....

Wednesday, April 16, 2014

Tuesday, April 15, 2014

END 2013 HOLIDAY : MELAKA GATEAWAY #PART2

ok,ni entry yang dah terperam lama....kalau telur ayam, dah besar anak ayam tu...
kalau telur tembelang,dah bau lakhanat agaknye telur tu...muahahahaha......

ok,2nd day kt bandar melaka,mean last day la kat sini...before check out hotel,pagi2 tu kitorg kuar cari breakfirst...sbb hotel tak include breakfirst..berjalan kami sepanjang jonker street tu...mencari2 kedai yg kitorg dah aim malam tadi..sbb nampak dia tulis,we served breakfirst...ehehehe..memula ingat dah tak jumpa kedai tu,sekali salah lorong da....hehehe...
kitorang sarapan kat Malaysia 13 States Coffees...tak sure if tu nama restoren dia atau they serve 13 jenis coffee sbb itu yg tulis kat luar restoren tu...hahahaha


my superhero

nampak tak caption belakang tu...nmpk kecik dari luar, tapi luas kat dalam...

their menu

zaman monopod belum wujud....suruh budak cafe tu je amikkan pic....

pic makan2 and menu??jangan tanya sebab semua lapar time ni..tak sempat nak amik pic...ahhahaha..yg tinggal hanyalah pinggan kosong......

ok,walaupun dah kenyang sarapan selepas tu,my friend ttp cari this 1 coffee cafe...kitorg dah survey dari kl...mostly apa yg kitorg makan kat melaka this time,mmg dah survey awal..hahaha...ape guna internet kan.. hehehe...and for me,a cup of coffee never let me down..im a coffee lover,walau perut dah kenyang, tetap lah suka dapat coffee.....

infront of MODS CAFE

see,they open but they closed the door

i think reason why they closed the door is to maintain the coffee aroma inside the cafe...dalam cafe tu memang bau coffee yang harum jer........i loike! and dulu mods cafe ni xde kedai, diorg ade van jer..now van tu dah park dalam kedai...diorg still use as coffee caunter...unique....to get a nice cup of coffee in the middle of melaka,it was recommended....



the vans

4 of us..we buddies..we never apart...muahahahaha

HHHfamily

mine and kalids...a cuppocino

settle minum..kitorg pun gerak balik hotel and ready ti check out....hahahaha... bila dah gerak balik kl,boleh plak terfikir nak makan cheese nan...ok, sampai kl terus g makan cheese nan,kat jalan tar..ala,nan cheese yg glemer tu..yg meleleh2 cheesenye tu...nama mamak tu dah lupa....tp memang puas hati...ok,pesanan...nak g makan cheesenan tu,diorg bukak kedai kul 5pm...so kitorg smpai awal sikit..duk melangut kejap kat kedai tu..hahaha....



finally,tamat dah cite melaka tahun 2013 ku...husband siap dah g melaka lagi sekali,ku baru siap tulis entry....hahahaha...

Friday, April 11, 2014

HANANIA JAUH.....

Dah 4 hari tak jumpa Nia....
dengar lagu arjuna beta ni terus berjurai2 air mata....
rasa malam ni jugak nak g amik Nia....

ok,lah....
mood xsampai lagi nak menulis
kepala pening,tadi kene minum air gula....

bye....

Tak kanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur
datang petir menyambar
jengking dan ular–
bonda takkan berundur

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa


kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi
jalan betul, anakanda,
tak jelas mata–
ambil yang sarat duri

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela


ngeri tak terbayang mata
bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
bonda memujukmu, anakanda

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

Tuesday, March 11, 2014

#prayformh370

walau dimana jua kalian berada
dilangit
dilaut
mahupun dibumi
percayalah
Allah swt sentiasa disisi
seluruh dunia mendoakan kalian
selagi tiada tanda
selagi tiada kepastian
kemungkinan itu masih ada

Ya Allah
jika dilaut kau timbulkan lah
jika dilangit kau turunkanlah
jika di bumi kau tunjukkan lah






***yang tak percaya dengan campur tangan US

Wednesday, February 26, 2014

WORDLESS WEDNESDAY #37 :::: 26.2 - HANANIA DANISHA 20th MONTHS








Hanania Danisha,sentiasa buah hati mama papa
sentiasa jadi penyejuk hati mama papa
sentiasa jadi pengubat hati mama papa
sentiasa jadi penghibur mama papa
sentiasa tau HD
sentiasa jadi
sentiasa jadi diri sendiri
mama tak bezakan nia walaupun dengan sesiapa
cepat atau lambat nia
mama sentiasa disisi nia
mama sayang
ohh Kak Long!

Monday, February 24, 2014

MEDICINE

preggy kali ni agak menguji
teruk juga simptom2 ibu mengandungku
hari ni
sungguh tak tahan dah tekak loya
kalau boleh nak elak all this sour tingy..
tp.......memang tak leh tahan..dah 3x muntah
perit tekak...
oh my...sungguh berbeza dari time kakak Hanania...
Ya Allah,semoga Kau permudahkan.....




Wednesday, February 12, 2014

NAMA ANAK

dalam banyak2 perkara untuk diprepare for 2nd baby ni
ade kah patut nama anak yang sentiasa berlegar2 dalam minda sedar ku
dalam toilet
nak tidur
habis solat
atas motor
tengah makan
atau mcm2 rutin lagi
mesti
MESTI
terngiang2...
terfikir2...
nama2 yang indah
dan best
dan bermakna...

hwaaaaaa.....camne nak bagi sedar
minda sedar ku
yang baby baru 7 minggu dalam rahim
7 minggu!
bukan 7 bulan!

***ok...obses dengan nama NADAL..tapi search2 tak de makna pulak...ade sesiapa kenal @ tau maksud??hehehe...oppssss, tu kalau anak lelaki.....

Tuesday, February 11, 2014

3RD ANNIVERSARY : HHHFAMILY IS EXTANDING..

OUR 3rd ANNIVERSARY PRESENT IS THIS..........................................



YESSSS.....Insyaallah.....Our latest addition to HHHfamily.....
May Allah give him/her strength and healthy to pass his/her journey in my womb........
Our happinesss is never end with this double line.....

TO MY DEAREST HUSBAND......
u always the king of my heart
hard or easy
rich or poor
we were made to be with each other
who are Hidayu without Hidayat.....

TO OUR LIL HANANIA DANISHA......
keep grow up well
being a good daughter to us and good sister to lil baby....
u always be our lil princess till the end
u always be our lil muchoo munchkin,cutie lil pie..






Friday, February 7, 2014

#SAYAJUAL : MY UNWANTED STUFF/PRELOVED

kain chiffon,beli kat jakel...4meter.jual murah RM35 exc postage

kain satin color GOLD,beli kat jakel...4 meter.jual murah RM30 exc postage

denim skirt,paras bawah lutut size UK 14 US 10,fit size 28-30,,good condition.used once
RM30 exc postage

******************for enquiry wassap me at 0122493452.

Thursday, January 30, 2014

END 2013 HOLIDAY : MELAKA GETAWAY

nAMPAK TAK...DAH BERAPA LAMA TAK BERUPDATE????gie Melaka ni bulan 28-29.12.2013 yang lepas....memang kitorg plan for end year short vaccay....patutnye 5 adult+2 kids,but last minute my sis tak sihat...so we just go on with the plan....gerak dari KL dalam pukul 8.00am++ lebih kurang,sampai Jonker Street around 10am+- mcm tu...We all direct ke hotel,we stay at Jonker Boutique Hotel, ofcoz la di Jonker Walk...we came to Melaka this time mostly for the food..hahaha..nak makan jer motif nye...perut memanjang lapar jer.....hehehehe....aktivi 2 hari 1 malam kat sana,check out all the pic je la...


tak boleh check in lagi,so we just park our car at hotel area and kuar jejalan dulu....ape lagi..misi jalan-jalan cari makan laaaa....perut pun dah lapar..................
at hotel lobby....

our 1st pit stop,cendol dekat depan menara jam,sebelah sungai tu.....hehehe...i order cendol durian u...

masing2 sibuk belek anak.....

settle cendol...we continue our jalan-jalan...nak g naik Menara Taming Sari..so,we walk along Bandar Hilir.. this time we forget our shopping time..kali ni g memang jalan2....

dekat roundabout tgh2 jalan ....still boleh bergambar la....

dalam pada jalan ke Taming Sari,lalu one Muzium ni...exact name tak ingat..tapi dia Muzium Senibina la lebih kurang....sejak beranak2 ni...tmpt2 historical and education ni memang jadi minat...hahahaha

Aunty Kalid ngah isi detail....

TARA....................dah sampai Menara Taming Sari...kena bayar rasanya RM30/pax..kanak2 RM15/pax.. dapat la eco water botol free...hehehe....teruja bebudak 2 orang tu....Nia siap jejoget lagi dalam tu...

us...while waiting for the tube....

three of us...HHHfamily...nanti dah ber4..yeayyyyyy

she enjoying the moment inside....bising mulut dlm tu.....

ok,dah settle kat Menara Taming Sari,moh la kita g makan tengahri..time tu pun dah 1pm+-..perut dah keroncong,Hanania dah cranky..Nia kalau lapar,mesti cranky,kalau cranky mesti lapar...seeee...kalau g memana pun,dia melalak2 tu,bawak la masuk kedai makan,surely senyap....we have our lunch kat E JI BAN RESTAURANT...their specialist is NAsi Ayam..bukan nasi ayam biasa,tp dia ada rice ball...sedaaapppp... makan tanpa ragu2 ya....lucky us,sampai2 restoren,ada 1 jer meja kosong especially for us...heehehe..tu pun selepas penat jalan pusing tawaf Dataran Pahlawan nak sampai restoren ni...

EE JI BAN Restaurant...Fazura pun penah makan sini!

see that,the rice ball??and ayam and sambal sotong?dan 2 bekas air tupperware..hahaha

settle makan,we directly balik hotel...tak larat nak jalan dah..nak rilex2 kejap...waktu tu pun dah 2pm++ rasenya,sedang elok jer check in...bila dapat check in,masuk je bilik..oh my,bestnye bilik...lapang dan bersih.....ada 2 queen bed,toilet yg best,siap ada bathtub lagi...sesuai la dengan harga RM450/night.. hahaha.

see,2 queen bed

lapang jer..bebudak nak lari2 pun ok jer...kalau rase2 nak tido jemaah kat bawah pun boleh

toilet yg i really like it...nanti reno rumah nak buat toilet cenggini la..
black and white....

ok,dah rehat2,refresh kan diri..moh la kita keluar semula...kita g dinner plak..tp we had early dinner...dalam kul 6.30pm mcm tu kitorg kuar jalan...makan kat kedai asam pedas..dekat dengan Casa Del Rio Hotel tu...dah lupa apa nama kedai makan tu..hehehe...makan ok,cuma asam pedas tetel dia,rasa macam kari..hahaha...did asam pedas guna serbuk kari???muahahaha...ok,settle makan malam,moh la sambung jalan..niatnye nak naik river cruise malam tu,tp sbb beraturnya panjang nauzubillah,tak pe lah... kesian Nia and Irdina nanti..nak kene beratur lama...malam2..not good...so,we just jalan2 area waterfront,Hard Rock Cafe and Jonker Street...misi makan masih ON....

sempat jugak....

ondeh2 kat jonker street

singgah jap HRC Melaka....

area water front 

otw balik hotel,singgah kat arch ni..area Jonker Street

bila sampai hotel...Hanania penat,tidoooooo...hahaha..ai and yatie,stay kat bilik tidokan anak masing2 while husband and Kalid pegi tapau makanan...asam laksa hoiii...terbaek...semangkuk sorang makan tengah2 malam.....hahahaha....

**aktiviti esoknya????next entry la ye..panjang sgt dah ni...hehehehe