Followers

Friday, August 26, 2011

SELAMAT HARI RAYA!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SELAMAT HARI RAYA
 AIDILFITRI BUAT
 SEMUA.......

MAAF ZAHIR DAN BATIN....

SEMOGA BERBAHAGIA DI HARI
 LEBARAN YANG MULIA INI.....

Tuesday, August 23, 2011

SHOPPING 3 PASANG RM10????



PERCAYA TAK........

3 PASANG RM10 JE.......

PERCAYALAH.....

YANG AKU BELI SAMPAI 6 PASANG.....

4PASANG TUK AKU.....

1 PASANG TUK SISTER IN LAW.....

1 PASANG TUK MOTHER IN LAW.......

ini semua terjadi kerana BATA telah buat branded shoes fair kat Midvalley Exhibition Center,4th floor...yang telah menyebabkan me tak dapat berfikir dengan waras pada hari jumaat malam sabtu lepas.... duduk dekat tepi bin, rebut - rebut dengan others pirana yang nak rebut - rebut jugak kasut - kasut yang 3 pasang hanya RM10!!!! nampak saiz 8,amik..semua patern...then bawak ke tepi cuba..lawa amik,tak lawa letak balik...rebut - rebut lagi design lain...husband dah duk bersandar di tepi timbunan kasut bersama ramai lagi husband2 pirana td..itu lah akan terjadi apabila sale item yang sangat berbaloi untuk dibeli,dijual begitu harganya....gile comfort kasut BATA ni...since kasut kat ofis aku before ni pun aku pakai kasut BATA...so,dengan rasa bangganya aku jinjit beg plastik dengan 6 pasang kasut aku....if normal price RM50x6=RM300 tapi aku beli RM20 je babe...RM20!!!!!!

walaupun before g BATA sales dah bedal sampai 2 pasang seluar yang sama patern,lain kaler je kat ZARA.....since agak susah me nak cari seluar yang sesuai dengan me,me sebat sekali 2 sebab sangat berkenan dengan seluar tu and muat plak tu....husband pun kata ok,me proceed to cashier caunter...hahahahaha....melayang - melayang my money on that night...
will continue our shopping days next Sunday...dah set that date wif mybff,Karlida...gonna go to OU..besar sikit mall nye...then leh g Curve and IKANO sekali..yeayyy....last minute shopping...we do it every year.... :D





IFTAR 20.08.2011 FAMILY & FRIENDSsss.....


VENUE : MY HOME @ KUCHAI LAMA

DATE : 20.08.2011

WHO INs?? : FIL,MIL,BIL,My Sister,
BFF-Rita&husband inc Amanda, Karlida, Ewa, Xura & Partner

MENU :
Nasi Ayam
Dominos Pizza
Murtabak Singapore
Murtabak
Roti John
and many more.....

antara tetamu yang hadir...cececehhhh....sorry la atas incovenience....semua makan duk bersila je kat bawah xcept my FIL and MIL...faham2 la,orang veteren..mane leh nak bersila sangat.....tp ruang luas la sbb xde sofa bagai...yang dipasang hanyalah meja makan and meja lipat 1...untuk meletak makanan...biasa la,baru2 kawen,rumah pun tak abes hias lagi...malas nak beria-ia hias sgt...nnt nak renovation sng,brg xbanyak...

my FIL,duk atas stool je...hehehe

my husband masak kebab...
from left:kalid,rita and yong...setting up all dishes....

ni la situasi semasa menjamu selera...see,duk bersila je semua.....

lapang,semua leh duk sekali...makan sambil bersembang,mengukuhkan silaturrahim

from left :yong,my MIL,kalid,ewa and husband

for this time iftar,my family in law and my bff are here,iftar at my house...since this is 1st time they're come after we move in...hehehe...lucky,no one sesat on the way to my house...means,tak susah la nak datang my house...lagipun,kuchai lama - cheras tu dekat je...like 10-15minit dah sampai...i still near to my family and my bff...xde la jauh sgt...back to that day...20hb tu,me pagi - pagi dah prepare all the things to do my little iftar...since me tak pernah masak tuk lebih dari 2 orang,agak kelam jugak la nak kene masak for almost 15 person yang ada...(lebih kurang la)...main course for that day, me masak NASI AYAM....1st time buat tu...

tu lah my 1st time NASI AYAM...and its pass,from my MIL...
cuma cili tu pedassss sgt!!!!!!!
antara makanan lain...pizza tu,aku pun xsempat rasa...habessss......
kebab tu,memang terbaek....semua suka....
and im thinking to do it as routine...meam mext year will ada lagi la iftar at my house...sebab tahun lepas we do da same thing,cuma thn lepas tak kawen lg,so buat kat rumah my sis....so after diz, terfikir nak buat open house time raya nanti plak...tapi macam tak de date yang sesuai since i will busy all weekend,startinf 10th Sept onwards...exam,kenduri kawen,lawatan,class...but i will find some space time maybe...for those teman bloggers yang nak dtg rumah time raya,boleh gak....dialu-alukan...mesti lagi best.....




Friday, August 19, 2011

TAK JADI NAK SOKONG BARCA...DAVID VILLA PROVOK MUSLIM


siapa tengok perlawanan antara Real Madrid vs Barcelona semalam??tahu tak perkara sebenar yang berlaku pada akhir perlawanan dimana kamera fokus kat Mesut Ozil yang tetiba naik angin??ini sebabnya…
ini adalah kenyataan dari penyerang Real Madrid,Mesut Ozil
“I did this because I was defending my religion because David Villa insulted Islam.”


sumber : allvoices

insiden ini berlaku atau bermula apabila Marcello lakukan terjahan keras terhadap Fabregas dan menyebabkan semua pemain dan staff kedua-dua pasukan terpaksa masuk campur…namun disebalik insiden tu berlaku perbalahan mulut diantara Ozil dan juga Villa apabila Villa menghambur kata menghina Islam…lalu berlaku pertengkaran antara Ozil dan Villa…Ozil yang sangat marah dengan Villa dan terpaksa diredakan dengan bantuan rakan pasukannya…
tindakan mereka berdua itu menyebabkan mereka dilayangkan kad merah dan mungkin mereka berdua akan digantung satu atau tiga perlawanan Supercopa
video insiden bermula…

**dipetik dari blog ini

PUTRAJAYA NIGHT MARATHON

mcm best plak bile tau ada diz event...
macam nak try...join for fun....

if tak de aral melintang,ad hoc events ke...
DATE
Saturday 15th October 2011
VENUE
Dataran Putrajaya, Precinct 3
STARTING TIMES
Marathon                              8.00PM
Half Marathon                     8.20PM
10KM                                      8.40PM
5KM                                        9.00PM

**for more info, sini

Thursday, August 18, 2011

REZEKI RAMADHAN

Syukur ke hadrat Ilahi atas segala rezeki Nya.....
Syukur ke atas Ilahi atas segala kurnia Nya....
Memberi rezeki - rezeki yang tak terduga....
Memberi rezeki di saat hamba mu ini memerlukan....
Sesungguhnya aku bersyukur ke atas segalanya....
Sesungguhnya Kau Maha Besar, Maha Agung....
Maha Mengetahui.....
Tiada Tuhan yang disembah melainkan Mu....

Alhamdullillah



Wednesday, August 17, 2011

Tuesday, August 16, 2011

MILO OH MILO

place where he like to be.......

hello mummy!!!!!!!!!

xmau keluar!!!!!!!!!!!!!!!!!

BILA MENJELANG RAYA....

DULU.......

Mama : Baju raya tahun ni nak bape pasang???

Me :  Sebanyak mungkin...yong 5,adek nak 6pasang...(tp finally dapat sama je dengan yong)

Papa : Puasa cukup 30 hari, duit raya tahun ni papa bagi RM100 sorang...(tp puasa tak cukup pun,papa tetap bagi RM100 buat duit raya kitorg 2 beradik)

Me: Ok,tahun ni adek puasa penuh...tak mau tinggal...(tp balik sekolah,mama suap mulut budak-bidak dijaga,suap mulut aku jgk)

Papa : Tahun ni raya KL je k???

Me : 1st raya kat KL,esoknya kita balik Perak..yahooooo(see,buat keputusan sendiri)

Me: Baju raya adek dah siap jahit???adek nak baju kurung 2 pasang....

Mama : Awal -awal mama dah siapkan baju untuk yong and adek....

Papa : Adek n yong nak balik kg awal or balik sama mama and papa malam raya??

Me : Balik kampung awal!!!!!!!!!berani jer naik bus sesorang,duduk belakang driver walau masa tu baru darjah 3-6!!!

Tapi.........

Conversation dengan papa hanya sampai tarikh 01.07.1998....biler pada tghri 01.07.1998,papa pergi mengadap Ilahi...tanpa sebarang tanda...how shock is me.!!!! 1st raya tanpa papa on 1998/1999

Bila raya - raya yang berikutnya,no more duit raya RM100...no more balik kg awal...no more open house kat Selangor Club,no more hadiah2 mcm3(since papa frenz ramai yg non muslim,so bila perayaan,byk la hadiah for me),no more naik moto g sekolah,no more guling2 tidow atas duit ribu-riban,no more macam2 la..only Gods know how i miss all that....

Bila me dah grown up,i still miss him...even bad biler my mom pergi mengadap Ilahi jugak on 05.01.2007....the worst raya i ever had was on 2007...me and yong tak balik kampung,tak celebrate pun raya....we working on that day...full shift!!(time tu me keje kat GUESS)...betapa sedihnya bila dengar takbir...dengar lagu raya pun dah boleh buat me bergenang airmata...pantang sesiapa sebut pasal mak atau ayah,mesti nangis...tahun tu,me tak kuat langsung.... I'm officially anak yatim piatu that year.....

SEKARANG.....


2011

Me dah kahwin....1st raya tahun ni,bakal beraya di kampung husband...me tak tau how its gonna feel...i will miss my hometown i think(even tau kakak balik on 27th pun me dah jeles...)gonna miss Ruhil,gonna miss our barbequee session on 2nd or 3rd raya...gonna miss melawat kubur arwah mama,arwah papa...gonna miss all that....

But life gonna change...my life change tooo....tak sabar nak rasa macamana raya kat selatan...tp mesti dah tak de rendang kerang kat johor...my fav food ever.......ape pun,i miss all my moment in my life....

Monday, August 15, 2011

FABREGAS GO HOME

akhirnya.......Cesc Fabregas bakal pulang jua ke Barcelona....betapa luluh hatiku apabila dia akan meninggalkan Arsenal...yesss,its comfirm...dah keluar berita...tgk sini ....betapa Fabregas mau pulang ke Barcelona sehingga dia sanggup membayar sendiri dengan duit gajinya di Barcelona untuk dibayar kepada Arsenal...he desperate to go home....where it all started..before he being a brighter star at Arsenal...dengan perkhabaran Samir Nasri pun nak g M.City...ohhhh myyy demmnnn,sape lagi aku nak suka kat Arsenal tu???jawapannya, i love the club...Arsene Wnger...and player comes and go,but Arsene remains there...with he faith to young star,i'll always with Arsenal....(even my husband was a red devil man)

Cuma pesanan ku buat Fabregas, apabila berada di Barcelona nanti,pastikan anda main elok2,perform like a star sebab dekat Barcelona tu so many stars,and i'm wondering if u will shine like here, at Arsenal.....(macam la Cesc nak baca post aku ni)

Aku terima hakikat macam mane aku terima yang Robert Pires tinggalkan Arsenal dulu....(he was my super duper superstar to me!!!!!!!!!) 

BYE BYE CESC FABREGAS....will see u with Barcelona since my husband was Barcelona fans tooo....after this dah boleh beli jersey Barca plak...yeeayyyyy....yang kaler hijauuuuuuu tuuuuuuuuuuuuu.....(oopppssss,tu jersey lama)


Siti Nurhaliza and SIMPLY SITI

semalam,meannss hari Ahad 14.08.2011 me and husband singgah beli barang jap kat Jusco AU2 after send SIL to her uni...dah siap2 membeli dan membelah,jenjalan jap and me sangat terkejut biler tengok2 kat Watson orang pack giller....ramai giller sampai beratur kat luar Watson....me terfikir,Watson buat clearence Sale ke???hahahahahaha....sekali i pergi la ke depan..nak tau gak pe yang orang kerumun tu....sekalinya....apa yang i nampak.......


------------------------------------

-----------------------------------

---------------------------------

-----------------------------







RAMADHAN THE 13....

last saturday,me and husband wiff all his family,berbuka kat luar....setelah almost 2 weeks puasa,this is 1st time kitorang berbuka luar...sebab my MIL lagi suka makan kat rumah kot...sebab semua makan buruk lantak...hahahahaha...makanan penuh satu meja...tp diz 1 place is like tempat wajib pergi every year...me dah ikot husband fanily breakfasting here since our 4th year in love meanss since 2009 la...last year my suoer best friend,Karlida follow sekali...well,our bestfriend is close to our family jugak...since my super best friend,Yatie...her mom and dad is my family angkat...(our wedding,part of it,they was sponsor it...even our solemnization pun do it at her house)...

ok back to the place...we iftar at JW MARRIOTT last Saturday...tp kurang syiokkss sikit sebab tetibe my FIL tak dapat join..he got a duty to do..kurang satu orang ahli family...even my SIL yg study kt UiTM Kuala Pilah pun balik....

my sister in law...Syera



no more words to describe our fully loaded stomach...giler sedap semua makanan....and not miss to eat...our fav Bread Butter Pudding and Chov Pudding(pudding oooo pudding)terbaek!!!!and banyak lg makanan yang best....and diz year,the price even cheaper then last year i think.....

Pudding Choc kegemaran..BB Pudding xsempat nak
amik pic..abess sudahhh

Anhag...Kak Lang...Mak

Kambing bakar kegemaran husband

diz is my starter....

husband starter.....

so enjoy it........
ni antara stall2 yang ade kat buffet area...tak dpt nak tangkap semua....tooooo busy with eating session.....







Friday, August 12, 2011

BERTUDUNG....

isu tudung/hijab ni bagi aku takkan abis diperkatakan sampai bila pun...zaman sekarang ni,hard to say either people wear their hijab for Allah,or for fashion...(sebab some people i know,they wear hijab when they go for certain place like work but when they date,hijab hilang)...walaupun pada dasarnya,still good they are wearing hijab,but for what???still sama je like me yang still unhijab lagi...(aper punyer words la yu oi)...means tak bertudung...sebab tu i will wear it once i fully prepared...and me sedang menuju ke arah itu...when i complete all my 5 waktu solat,fullfill my work as a wife successfully,change all my closet slowly...change my attitude slowly...and when all done perfectly,then i will wear my hijab proudly sincerely becoz of my God,ALLAH swt...not for any other reason...sebab once we do it coz Allah,Insyaallah,we never turn back anymore....and me tak nak sekejap pakai,sekejap buka...pakai tudung,tapi pakai baju lengan pendek.pakai tudung,tp pergaulan tak dijaga.pakai tudung,tapi sembahyang tak penuh...so i have to train my self to pakai baju yang sopan2,jaga pergaulan and sembahyang tak tinggal to make sure that all my doings are bless... Im glad that slowly Allah show me the right path for me to go... Im glad i hav a husband that support me no matter what happen to me,hard and easy...

gambar hanya hiasan.....
and i'm moving forward to this.....

Sebab zaman untuk enjoy menjoy dah tamat...no more "wild nite life"...sebab sekarang adalah fasa untuk menjalani hidup bersama suami,keluarga dan mereka yang disayangi oleh aku and ofcoz few my super best friend...no more childish life...dah cuci kaki tangan from going to club etc...sekarang masa untuk melakukan aktiviti yang bermanfaat...lagi berfaedah bersama keluarga...(since i was grown up wif unstable family)...and now i can feel back when we hav mom and dad...even only mother in law and father in law...

Dah melalut lagi karut aku mencarut kat sini...isu hijab tetiba masuk isu famili...hahahahahaha

Wednesday, August 10, 2011

RESULT !!!!!!!!!!

RESULT FINAL EXAM SEM 2 SESI 2010/2011 DAH KELUAR!!!!!!!!!!!!!!!!!


YEAYYY!!!!!!!!!!!!!!!


KENA PERGI OFIS BAYAR YURAN DULU BARU LEH TENGOK....HAHAHAHAHA....

MONEY CRISIS

It is a parallel that is seducing Wall Street bankers and investors: 2011 as a repeat of 2008, the history of financial turmoil playing in one endless loop.

As a big fund manager muttered darkly this past weekend while heading into the office to prepare for a tumultuous Monday, "The sense of déjà vu is almost sickening."

Those who think of 2011 as "2008 -- The Sequel" now have their very own "Lehman moment." Just substitute Friday's historic downgrade of the U.S. credit rating by Standard & Poor's for the collapse of the investment bank in September 2008, et voilà, you have a carbon copy of an event that made the unthinkable happen and spooked markets around the globe.

They got the last part right. Investors looked decidedly spooked on Monday with Asian and European bourses down sharply and the Dow tumbling 643.76 points, or more than 5%.

[More from WSJ.com: Downgrade Ignites a Global Selloff ]

But market turbulence alone isn't enough to prove that history repeats itself.

To borrow a phrase often used to rationalize investment bubbles, this time is different, and the bankers, investors and corporate executives who look at today's problems through the prism of 2008 risk misjudging the issues confronting the global economy.

There are three fundamental differences between the financial crisis of three years ago and today's events.

Starting from the most obvious: The two crises had completely different origins.

The older one spread from the bottom up. It began among over-optimistic home buyers, rose through the Wall Street securitization machine, with more than a little help from credit-rating firms, and ended up infecting the global economy. It was the financial sector's breakdown that caused the recession.

The current predicament, by contrast, is a top-down affair. Governments around the world, unable to stimulate their economies and get their houses in order, have gradually lost the trust of the business and financial communities.

That, in turn, has caused a sharp reduction in private sector spending and investing, causing a vicious circle that leads to high unemployment and sluggish growth. Markets and banks, in this case, are victims, not perpetrators.

[More from WSJ.com: After Being Laid Off, Get Up]

The second difference is perhaps the most important: Financial companies and households had feasted on cheap credit in the run-up to 2007-2008.

When the bubble burst, the resulting crash diet of deleveraging caused a massive recessionary shock.

This time around, the problem is the opposite. The economic doldrums are prompting companies and individuals to stash their cash away and steer clear of debt, resulting in anemic consumption and investment growth.

The final distinction is a direct consequence of the first two. Given its genesis, the 2008 financial catastrophe had a simple, if painful, solution: Governments had to step in to provide liquidity in droves through low interest rates, bank bailouts and injections of cash into the economy.

A Federal Reserve official at the time called it "shock and awe." Another summed it up thus: "We will backstop everything."

The policy didn't come cheap as governments world-wide poured around $1 trillion into the system. Nor was it fair to the tax-paying citizens who had to pick up the tab for other people's sins. But it eventually succeeded in avoiding a global Depression.

Today, such a response isn't on the menu. The present strains aren't caused by a lack of liquidity -- U.S. companies, for one, are sitting on record cash piles -- or too much leverage. Both corporate and personal balance sheets are no longer bloated with debt.

[More from WSJ.com: Live Blog: Market Tumult]

The real issue is a chronic lack of confidence by financial actors in one another and their governments' ability to kick-start economic growth. If you need any proof of that, just look at the problems in the "plumbing" of the financial system -- from the "repo" market to interbank lending -- or ask S&P or buyers of Italian and Spanish bonds, how confident they are that politicians will sort out this mess.

The peculiar nature of this crisis means that reaching for the weapons used in the last one just won't work.

Consider Wall Street's current clamor for intervention by the monetary authorities -- be it in the form of more liquidity injections (or "QE3") by the Fed or the European Central Bank.

So 2008.

Even if the central banks were inclined that way, pumping more money into an economy already flush with cash would provide little solace. These days, large companies are frowning all the way to the bank, depositing excess funds in safe-but-idle accounts, as shown by Bank of New York's unprecedented move last week to charge companies to park their cash in its vaults.

As for jittery investors, a few more billions minted by Uncle Sam or his Frankfurt cousin are unlikely to be enough to persuade them to jump back into the market.

In 2011, the financial world can't go cap in hand to the political capitals, hoping for a handout. To get out of the current impasse, markets will have to rely on their inner strength or wait for politicians to take radical measures to spur economic growth.

A market-led solution isn't impossible. At some point prices of assets will become so cheap that they will reawaken the "animal spirits" of both investors and companies.

As Warren Buffett once wrote to his shareholders, "we have usually made our best purchases when apprehensions about some macro event were at a peak".

The alternative is to hope that politicians in the U.S and Europe will introduce the fiscal and labor reforms needed to reawaken demand and investment growth. But that is bound to take time.

As often, the past looks a lot simpler than the present. But the reality is that, unlike 2008, governments' money is no good in today's stressed environment.

-- Francesco Guerrera is the editor of the Wall Street Journal's Money & Investing section.

for more info: here
___

SAHAM JATUH MERUDUM

disebabkan krisis hutang di Amerika Syarikat telah menjejaskan sedikit sebanyak...(me rasa banyak kot jejasnya) ekonomi dunia...Pasaran saham menjadi tak keruan...harga - harga saham telah jatuh merudum...aku antara orang - orang yang terasa tempiasnya apabila pasaran saham ni jatuh merudum...ini terjadi apabila saham - saham yang aku pilih dan beli untuk beberapa lot setiap satu syarikat....puluhan ribu aku habis hoiii.....rugi....apabila saham - saham yang aku beli jatuh...bukan setakat 0.10 - 0.20 beb...sampai 0.50 pun ada....mana aku tak tention....1 saham yang aku beli 5 lot,dari mula - mula beli harga RM1.57 sekarang jadi RM1.12 sen...turun RM0.45 sen oi...dah 5 lot...rugi - rugi....aku ketentionan....macamana markah nak dapat penuh ni if saham yang aku konon - konon beli tu rugi....?????demmit...y la time2 ni nak recession...tunggu la bulan depan ke,biler aku dah summit report....hahahahaha.....

Tuesday, August 9, 2011

NIAT RAMADHAN

di bulan Ramadhan ni,ada 1 perkara yang dah lama berlegar - legar di ruang minda dan kotak hati... im still thinking and thinking the pro and con if i do it or i make it or i realize it...will be a huge change in my life...so i need to be full prepare physical and mental...i want to do it without any force or influence from anyone...(konon macam me dah terima Hidayah dari Nya....)so,wait for the next step dalam masa terdekat....wish me all the best and good luck k....

Sesungguhnya yang baik itu dari Allah swt,yang buruk itu dari kita sendiri......

Friday, August 5, 2011

RAMADHAN

dah lama xtulis ape2 kat sini...been busy diz week sebab mid term finance on Tuesday,exam perkhidmatan on Wednesday and Thursday...3 day in a row exam....on fasting day,memang study masuk akal la...so cerita sikit pasal berpuasa ni,me dah masuk hari ke - 5 puasa ni,baru sekali dapat berbuka bersama my husband...on Wednesday bila me skip my class that night...(sebab dah CTR for exam,cuti jgk la for class,dah malas nak kuar rumah)..

me dah 3 tahun bulan puasa ada class,so dah terbiasa berbuka kat PKP tu...hehehe.meriah la berbuka reramai...sebab waktu bujang dulu,sedih je if berbuka kat rumah,buka sesorang,tak ke haru...berbuka sambil berlinang air mata...

bila dah kahwin ni,dalam sebulan ni,mau tak sampai 12 hari dapat berbuka dengan si husband,so i will appreciate every moment break fast with him....and i tak miss lagi masak for sahur for all this 5 day and cook for him last Wednesday!!!antara moment paling bahagia...malam ni nak buat kueh melaka!!!!!!!!!yeaayyyyyy...