Followers

Thursday, September 11, 2014

HANANIA DANISHA :: MISI PISAH BILIK

Alhamdullillah......
semuanya seperti yang dirancang....terima kasih Allah kerana permudahkan semuanya...
Yesss,sekarang kak long Nia no longer sleep between mama n papa...
(hehehehe....so we have extra space for ourself...2 tahun ooooo nia tidoo tengah..muahahaha)
sejak dari awal pregnant lagi memang plan nak separate nia tido sendiri bila dia dah 2 tahun...
nampak macam awal sangat kan,tapi nia tido ganas...kesian mama..dah la kene tendang dgn adik baby dlm perut...atas katil pula kene tendang dengan nia..hehehe

so,last 2 weeks paksa gak husband hunting for Hanania bedroom set...tak de lah set sgt dlm bilik nia...
i order single bedroom set tp katil jer dapat kat nia...wardrobe letak dalam bilik baju..dressing table n side table letak dalam masterbedroom...still xhabis kemas lagi,so xde la pic keseluruhannya lagi...

yang mama xcited nye,settle kan bilik Nia and adik baby dulu....



so,dah nak due ni,i bukak playpen for adik baby nanti...waktu ni katil xsampai lagi...si kak long yang sibuk nak boom..nak boom dalam tu..nk minum susu pun nak baring dalam playpen..mama takut jer playpen tu runtuh ker...Nia dah la 15 kg sudah...hehehe...tu lah,dulu kecik2 xmau tido dalam tu..nak gak ngempeng je sebelah mama...hahahahaha

so,last Saturday...kedai perabot htr barang...memang Nia xcited ooo dapat katil baru...xpayah suruh, dia yang ajak baboom atas katil sendiri...hehehe...tp mlm tu xtido lagi dlm bilik dia sbb xde cadar lagi tilamnye...so alasan untuk kuar berjalan pada hari ahad....bedsheet hunting...and pillow toooo....

haaaa....princess ballerina bedsheet tu nia pilih sendiri..nasib xmahal..nia dah zikir kitty kitty kitty waktu kat parkson tu tp kitorg laki bini tunjuk yang lain..ohooii,xde sale bedsheet hello kitty tu ratus2 oooo...duit dah habis bayar perabot...muahahahaha.....
dasar anak perempuan sangat kan,balik rumah terus suruh mama pasang...terus landing atas tilam empuk barunye tu...tengok lah pic kat bawah,baju jalan pun xsempat nak tukar lagi...tengah2 pasang tu nia standby je tepi katil...oh yee,katil tu jenis PVC ala2 divan and have 2 drawer bawah katil tu belah depan..kepala katil tu blh pilih mcm2 kaler ade tp untuk nia kan,i choose pink la...memula nak gak amik hijau tapi cam unisex sgt...adik baby nanti tunggu besar beli bunk bed la untuk dia...hehehe....


so bila dah ade katil sendiri dalam bilik sendiri...
haruslah nia kene belajar untuk tido sendiri dalam bilik sendiri di malam hari.....
Ahad malam tu kitorg laki bini xde la paksa nia tido dlm bilik..
tapi Nia yang insist nak boom nak boom dalam atas katil dia..
masuk bilik mama n papa pun tak ok...so,sbb nia anak papa..papa la temankan memula nia nak tido tu...
oh yeee,nia stillkene temankan dia before dia tido...so for this past 4 nights,kitorg gegilir temankan dia memula tido...dia masih xpandai lagi masuk bilik tido sendiri...at least kene ade jugak yg temankan dia dulu..
bila dia dah tido...its ok nk tinggalkan dia sorang....

surprisingly,1st night was a success...
i was tought mayb nia akan nangis ke kalau terjaga sbb sesorang dalam bilik....
but,nia lena jer tidooo...dalam pukul 4 pagi tu dia terjaga and she just call mama...mama....
berdiri depan pintu bilik kitorg..cari tab...cari pinpin(upinipin) dia...
so i just buatkan dia susu and papa temankan dia tido balik....
easy peesy....and yesss....
Hanania Danisha jugak dah WEAN OFF sejak dari bulan bape yer...
ntah mama pun tak ingat....
tapi sebelum birthday Nia 26.6 hari tu lagi...nia dah wean off and syukur sangat no hussle to wean off.. its just happen naturally,dia sendiri tak mau dah hisap nenen mama.xde la drama nak letak ape2 kat nenen kita..walau pun my mil bising nia nenen lagi dah nak 2 thn dulu,tp i just ignored jer..i know she will wean off one day..when the day is come,offer pun dia xmau dah..dia just kadang2 time nyusu je nak menggentel..hehehe...

anak dara dah...tido sendiri....

bila dah pisah tido ni,terasa sangat cepatnye masa berlalu....betapa sekejapnye dah 2 tahun....lepas ni misi untuk teruskan potty training plak...wish me luck!



Tuesday, September 9, 2014